Показват се публикациите с етикет френска кухня. Показване на всички публикации
Показват се публикациите с етикет френска кухня. Показване на всички публикации

вторник, 22 ноември 2011 г.

Френски коледни сладки


Продукти:
½ ч.чаша краве масло
¾ ч.чашa кафява захар
½ ч.чаша мед
2 жълтъка
¼ ч.чаша прясно мляко
3 ½ ч.чаши брашно
1 пак. ванилия
Разтопен шоколад (за гарниране)

Приготвяне:
Маслото се оставя да омекне на стайна температура за около 1-2 часа, след което се разбива със захарта на пяна. Добавят се меда и жълтъците, при непрекъснато бъркане, след което се добавят и млякото, ванилията и брашното. Полученото тесто се оставя леко да се охлади, след което се разточва върху набрашнена повърхност и се реже на сладки с различни формички. Сладките се подреждат в тавичка и се пекат при 200ºС за около 10-12 минути. Готовите сладки се оставят да се охладят и може да се поръсят или потопят в разтопен шоколад.

понеделник, 7 ноември 2011 г.

Торта с лимонов крем


Продукти:
За тестото:
- 230 гр. брашно
- 120 гр. краве масло
- 2 суп.л. пудра захар
- 1 яйце
- 1 ванилия
За плънката:
- 6 яйца
- 350 гр. захар
- 120 гр. краве масло
- 4 лимона
- пудра захар (за поръсване)

Приготвяне:
Маслото се стрива заедно с брашното до получаването на ронливо тесто. Добавя се пудрата захар, яйцето, ванилията и 1 суп.л. студена вода. Тестото се омесва добре и се разточва върху поръсен с брашно плот, след което разточения лист се прехвърля в кръгла форма за печене така, че да облепи дъното и стените на съда. Покрива се с фолио и се пече при 200°С за около 10 минути. Междувременно се приготвя плънката като яйцата се разбиват заедно със захарта и маслото на водна баня. Добавя се настърганата кора от лимоните и лимоновия сок и се бърка до сгъстяване, след което се изсипва върху изпечената кора, подравнява се и се пече още 20 минути. Готовата торта се оставя да се охлади във формата, след което се изважда върху чиния и се поръсва с пудра захар.

понеделник, 24 октомври 2011 г.

Класическо Рататуи

Продукти за 6 порции:
500 гр. патладжан
500 гр. тиквички
500 гр. чушки (червени и зелени)
500 гр. домати
3 глави лук
2 скилидки чесън
зехтин
1 дафинов лист
1 стръкче мащерка
сол
черен пипер

Приготвяне:
Патладжаните, тиквичките и чушките се измиват, почистват и се нарязват на филийки. Патладжаните се запържват леко от двете страни, след което се изваждат, поръсват се със сол и черен пипер, а в същата мазнина се изпържват последователно тиквичките и чушките, които след това също се поръсват със сол и черен пипер. Отделно се запържва нарязания на дребно лук за около 5 минути, добавят се нарязаните на кубчета домати и запържените зеленчуци. Разбърква се внимателно, добавя се дафиновия лист и мащерката и се оставя да се задушава на бавен огън за около 30 минути. Накрая се добавя счукания чесън и се доовкусява със сол и черен пипер ако има нужда. Готовото ястие се сервира топло.

Френска рибна яхния с червено вино

Продукти:
1 кг. филета от сладководна риба (шаран, пастърва или змиорка)
150 гр. пушена сланина
1 скилидка чесън
3 глави лук
150 гр. малки лукчета
150 гр. гъби (печурки)
120 мл. сметана
3 суп.л. брашно
40 гр. краве масло
250 мл. пилешки бульон
50 мл. ром
500 мл. червено вино
Сол
Черен пипер
Магданоз

Приготвяне:
Филетата се нарязват на парчета, поръсват се със сол и черен пипер, овалват се в брашно и леко се запържват в мазнината, след което се изваждат и в същата мазнина се задушават за около 10 минути на слаб огън нарязаната на ивици сланина, нарязания на ситно лук и обелените цели малки лукчета. Добавят се нарязаните на филийки печурки и се задушава още около 5 минути. Добавя се рома и по желание може да се фламбира, след което се добавя червеното вино, бульона, чесъна и сметаната и се оставя да ври на тих огън 5-6 минути. Останалото брашно се разрежда с вода и се добавя на тънка струйка при непрекъснато бъркане. Накрая се добавят филетата риба и се оставя за още 5-6 минути. Готовото ястие се сервира топло, гарнирано с прясно нарязан магданоз и с чеснови хлебчета или франзела.

Киш Лорен

Продукти за 6 порции:
200 гр. брашно
100 гр. краве масло
50-100 мл. вода
200 гр. бекон
6 яйца
200 мл. течна сметана
60 гр. сирене
1 домат
1 ч.л. горчица
сол
черен пипер
индийско орехче

Приготвяне:
Брашното се смесва с щипка сол, добавя се маслото, нарязано на дребни кубчета и се разбива с миксер като след около 15-20 секунди се добавя постепенно вода до получаването на твърдо тесто. Готовото тесто се оставя за около 30 минути с дълбока купа, поръсена с брашно на дъното. След това тестото се разпределя с пръсти по дъното и стените на намаслена кръгла тавичка и се запича за около 10 минути в загрята на 200°C фурна. Междувременно бекона се нарязва на малки кубчета, запържва се до златист цвят и се отцежда от мазнината. Яйцата се разбиват заедно със сметаната и подправките и към тях се добавя бекона. Запечената кора се намазва леко с горчица, отгоре се настъргва сиренето, добавят се нарязаните на малки кубчета домати и накрая се излива яйчената смес. Пече се още около 20-25 минути. Готовото ястие се сервира топло, нарязано на триъгълници.

Еклери

Продукти:
5 яйца
500 мл. течна сметана
120 гр. шоколад
70 гр. краве масло
150 гр. брашно
1 суп.л. захар
1 щипка сол
250 мл. вода

Приготвяне:
В дълбок тиган се смесват водата, захарта, солта и маслото. Когато заври се добавя брашното като се бърка интензивно с дървена лъжица докато тестото започне да се отделя от стените на съда. Оставя се малко да изстине за 3-4 минути и се добавят последователно яйцата при енергично бъркане. Готовото тесто се поставя в шприц с форма на голяма звезда и се оформят ленти около 10 см. върху тавичка, покрита с леко намазнен пергамент. Пекат се на около 180-200ºС за около 20-25 минути, след което се оставят да изстинат, Междувременно се разбива сметаната до получаването на гъста и пухкава смес. Изстиналите еклери се разполовяват по дължина и по средата се шприцова сметана. Отгоре се украсяват с разтопен шоколад.

Филе от сьомга във фолио

Продукти за 6 порции:
6 филета сьомга (по около 150 гр.)
2 глави лук
1 суп.л. джинджифил
2 суп.л. зехтин
1 суп.л. къри на прах
6 суп.л. заквасена сметана
6 суп.л. мед
2 суп.л. краве масло
Сол
Черен пипер

Приготвяне:
Лукът се почиства, измива, нарязва се на дребно и се запържва в мазнината за около 10 минути заедно с джинджифила. Филетата сьомга се овкусяват със сол, черен пипер и къри и всяко се поставя посредатата на отделно фолио. Отгоре се разпределя лука, по 1 лъжица сметана и мед и най-отгоре се разпределят кубчета масло. Фолиото се увива плътно около всяка порция и се пече за около 25-30 минути в загрята на 200°C фурна. Поднася се веднага.

Суфле със сирене

Продукти за 6 порции:
4 яйца
300 мл. прясно мляко
40 гр. краве масло (+ още 10 гр. за намазване на формичките за печене)
100 гр. сирене Чедър или Грюер
1 шепа галета
40 гр. брашно
½ ч.л. горчица на прах
2 щипки червен пипер

Приготвяне:
Маслото се разтопява, добавя се брашното, горчицата и червения пипер. Разбърква се добре и се добавя постепенно млякото при непрекъснато бъркане до получаването на гъста смес, след което се отстранява от огъня и се оставя да изстине за 4-5 минути. Добавя се настърганото сирене и жълтъците. В отделна купа се разбиват белтъците на сняг и се добавят към изстиналата гъста смес като се разбърква много внимателно. Формичките за печене се намазват с масло, поръсват се с галета и във всяка една от тях се изсипва смес до запълване на 2/3-ти от обема им. Пече се за 10-12 минути при загрята на 200ºС фурна. Сервира се веднага.

Пилешка салата с бадеми

Продукти за 4 порции:
450 гр. пилешко филе
1 шепа печени бадеми
1 малка връзка кресон
2 стръка целина
½ портокал
400 гр. майонеза
Сол
Черен пипер

Приготвяне:
В дълбока купа се смесват нарязаното на лентички пилешко филе, бадемите, нарязаните на дребно кресон и целина,  овкусява се със сока от портокал, сол и черен пипер и се разбърква  внимателно заедно с майонезата. Готовата салата се сервира охладена.

Крем Брюле

Продукти за 6 порции:
500 мл. пълномаслена течна сметана
100 гр. кристална захар
5 суп.л. кафява захар
3 жълтъка
2 цели яйца
1 ванилия

Приготвяне:
Яйцата заедно с жълтъците и кристалната захар се разбиват до побеляване. Сметаната се довежда до кипене, след което на тънка струйка се добавя към жълтъците, при интензивно разбъркване. Добавя се ванилията, разбърква се добре и се разлива в огреупорни купички до 2/3 от обема им. Пече се на водна баня за около 1 час при загрята на 150°С фурна, след което купичките се изваждат от водата и се охлаждат. Пълна готовност е постигната когато центъра на купичките спре да се люлее. Преди сервиране всяка купичка се поръсва с кафява захар и се карамелизира с готварска горелка.

Пиле с червено вино (Coq au Vin)

Продукти за 6 порции:
1 пиле (около 1,5 кг.)
350 мл. червено вино (за предпочитане бургундско)
100 гр. бекон
250 гр. гъби
200 гр. малки глави лук
3 скилидки чесън
2 моркова
слънчогледово олио
краве масло
мащерка
1 дафинов лист
магданоз
сол
черен пипер
варени картофи или варен ориз

Приготвяне:
Пилето се нарязва на порционни парчета и се маринова с виното, лукчетата, почистените и нарязани на едро моркови и подправките. Оставя се да престои в хладилник за около 12 часа, след което пилето и зеленчуците се отцеждат, а виното се слага настрана. Пилето се запържва в малко мазнина до златист цвят, след което се добавят намачканите скилидки чесън и маринованите зеленчуци. Добавя се виното, овкусява се със сол и черен пипер и се вари на бавен огън за 1-2 часа - до пълна готовност на пилето. 10 минути преди края се добавят запържения бекон и задушените гъби. Готовото ястие се сервира топло, поръсено с магданоз и гарнирано с варени картофи или задушен ориз.

Терин Рустик

Продукти за 8 порции:
450 гр. свинско месо
300 гр. телешко месо
250 гр. бекон
50 мл. коняк
2 яйца
2 щипки мащерка
2 дафинови листа
индийско орехче
сол
черен пипер

Приготвяне:
Свинското и телешкото месо се нарязват на кубчета и се смилат. Добавят се коняка, мащерката, индийско орехче, сол и чере пипер, размесва се добре и се оставя да отлежи около 15 минути, след което се добавят яйцата и отново се размесва до хомогенна смес. Поставя се в дълбока форма за печене, повърхността се заглажда, отгоре се слага дафиновия лист, захлупва се с капак и се пече на водна баня за около час и половина в загрята на 180ºС фурна, след което се охлажда и се оставя да отлежи в хладилник за около 12 часа. Сервира се с филийки франзела и кисели краставички.

Кремсупа от кестени

Продукти за 6 порции:
1 кг обелени кестени
4 стръка праз (бялата част)
50 гр. краве масло

1 стрък целина
1 картоф
4 моркова
3 суп.л. заквасена сметана
100 мл вино (марсала или вермут)
сол
черен пипер
индийско орехче
кротони

Приготвяне:
Празът се почиства, нарязва се на ситно и се задушава в маслото. Добавят се нарязаните на ситно целина, картоф и морков и кестените, след което се поливат с около 2 литра вода и се овкусяват със солта и черния пипер. Вари се на тих огън около 30-40 минути, след което се добавя виното и индийско орехче на вкус. Оставя се да ври още 4-5 минути и се пасира с блендер. Готовата супа се сервира с ½ суп. л. заквасена сметана (за всяка една от порциите) и кротони.

Френска картофена салата

Продукти:
450 гр. картофи
2 суп.л. оцет
4 суп.л. зехтин
1 стрък зелен лук
Копър или магданоз

Приготвяне:
Картофите се сваряват, обелват и след като се охладят се нарязват на филийки. Поливат се с дресинга, приготвен чрез смесването на зехтина, оцета и нарязания на дребно лук. Готовата салата се поднася поръсена с нарязан на ситно копър или магданоз.

Клафути с череши и бадеми

Продукти за 6 порции:
2 ч.чаши череши (без костилки)
2 суп.л. бадеми
3 яйца
1 ч.чаша захар
1 суп.л. кафява захар
30 гр. краве масло
½ ч.чаша брашно
1/8 ч.л. сол
1 ч.чаша прясно мляко
2 ч.л. ликьор Амарето
2 пак. ванилия
пудра захар за поръсване

Приготвяне:
Фурната се загрява на 180°С. Дъното на тавичка за печене се намазва с маслото и се поръсва с малко брашно, след което се подреждат черешите и бадемите. Отделно в дълбока купа се разбиват яйцата, захарта, солта, прясното мляко и към тях се добавя останалата част от брашното. Добавя се ликьора и ванилията и се разбърква добре. Получената смес се излива в тавичката върху черешите и бадемите и се пече за около 40-50 минути до златист цвят. След това се охлажда и се поръсва с пудра захар.

Касуле

Продукти за 8 порции:
1 кг. свински гърди
5-6 бр. патешко или гъше бутче
750 гр. зрял фасул
10 скилидки чесън
4 домата
750 гр. наденица
200 гр. пресен колбас
1 суп.л. доматено пюре
1 дафинов лист
мащерка
1 щипка карамфил на прах
сол
черен пипер
галета

Приготвяне:
Месото, наденицата и колбаса се нарязват на кубчета, овкусяват се със сол и черен пипер и се запържват до златист цвят. Към тях се добавя предварително сварения и отцеден зрял фасул, чесъна, подправките, нарязаните на дребно домати и доматеното пюре. Добавя се вода до покриването на продуктите и се вари на бавен огън за около 1 час. След това продуктите се прехвърлят в тавичка, поръсват се с галета отгоре и се запичат в загрята на 200ºС фурна за около 20 минути. Готовото ястие се сервира топло.

Пълнени домати с яйца

Продукти за 4 порции:
4 домата
2 твърдосварени яйца
200 гр. майонеза
4 листа от маруля
1 стрък зелен лук
магданоз
босилек
сол
черен пипер

Приготвяне:
Доматите се нарязват на филийки, но така, че долната част на домата да остане цяла. Овкусяват се с малко сол. Твърдо сварените яйца също се нарязват на филийки, като двата им края се отстраняват. Всяка филийка домат се издълбава и на всяка издълбана част се поставят филийките яйце. Така красиво оформените домати се сервират гарнирани с овкусената с подправки майонеза и лист от маруля.

Студена зеленчукова супа Вишисоаз

Продукти:
500
гр. праз (от бялата част)
500 гр. картофи
50 гр. краве масло
250 мл. заквасена сметана
½
ч.л. индийско орехче
Сол


Приготвяне:
Картофите и празът се измиват, почистват и се нарязват на дребни кубчета. Празът се задушава в маслото на бавен огън до златист цвят (около 15 минути). Добавят се 1,5 литра вода, сол, кубчетата картофи и се вари на слаб огън още около 30 минути, след което се пасира и се овкусява с индийско орехче и сол на вкус. Добавя се сметаната, разбърква се добре и след като изстине напълно се слага в хладилника. Готовата супа се сервира студена.

Салата Рокфор

Продукти:
1 зелена салата
1 суп.л. орехово масло
1 суп.л. оцет
2 суп.л. слънчогледово олио
100 гр. сирене Рокфор
20 бр. орехови ядки (половинки)
сол
черен пипер

Приготвяне:
Зелената салата се почиства, измива и се нарязва на ивици. Добавят се ореховите ядки и дресинга, приготвен чрез смесване на ореховото масло, оцета, слънчогледовото олио, сол и черен пипер на вкус. Разбърква се внимателно, отгоре се настъргва сиренето и се сервира веднага.

Шоколадов мус

Продукти:
200 гр. шоколад
3 пресни яйца (разделени на жълтъци и белтъци)
200 мл. пълномаслена течна сметана
40 гр. кристална захар
20 гр. краве масло

Приготвяне:
Шоколадът се начупва на парчета и се разтопява заедно с маслото на водна баня, след което се добавят жълтъците един по един и сметаната, при непрекъснато бъркане. В отделна купа се разбиват белтъците  заедно със захарта на твърд сняг и внимателно се добавят към шоколадовата смес. Готовият мус се разпределя в купички за сервиране и се охлажда в хладилник за около 1 час.