В Ница при терористична атака загинаха най-малко 80 души (обновена)

CnXKtseWIAATsPf

Терористична атака във френския град Ница уби най-малко 80 души късно вечерта в четвъртък срещу петък. Информацията за няколко десетки жертви потвърди кметът на града Кристиян Естрози.

Около 100 са ранените, много от тях в критично състояние, съобщи местното издание Nice Matin.

Камион се е врязал в тълпа от хора, празнуващи с фойерверки Националния празник на Франция – Деня на Бастилията – на крайбрежната алея Променад Дез Англе. Машината е преминала през множеството 2 километра, преди нападателят да бъде застрелян. „Имаше пистолети в камиона, както и по-големи оръжия, но не мога да кажа повече по този въпрос, тъй като това е работа на прокуратурата“, съобщи кметът Естрози.
Градът е в паника.

По-късно стана ясно, че е установена самоличността на терориста. Той се оказа 31-годишен французин с тунизийски произход, пише Ройтерс, позовавайки се на източник, близък до разследването.

Говорителят на френското Министерство на вътрешните работи Пиер Анри Бранде опроверга информацията, че на територията на града има взети заложници. По думите му френският премиер Манюел Валс е излетял спешно за Ница.

CnXDXpHW8AEmbH1

В момента в района, в който е извършена терористичната атака, са струпани полицейски сили и линейки, в града се провежда спецоперация. До момента не е известно дали нападението е извършено от един или от повече терористи.

Префектурата и градската администрация призоваха жителите на Ница да не напускат домовете си. В района на централния площад Масена, разположен в близост до крайбрежната улица, е създадена закрита зона.

Италианските власти съобщиха, че усилват контрола по границата си със Франция.

1466321249

 „Точно преди да стане атентата, бяхме на плажната ивица. След фойерверките, тръгнахме да се прибираме и започнаха да се чуват писъци и крясъци. Всички хора в трамвая залегнаха. Имаше изстрели”, разказа мъжът по Нова тв. Това разказа българинът Даниел Василев, който е бил на метри от мястото на трагедията в Деня на Бастилията във Франция.

Иво Георгиев, който е бил на една пресечка разстояние, споделя: Видях хората, които бяха сгазени. Беше страшна касапница.

Близо до атентата е бил и Теодор Илиев с приятели. „Бяхме на около петдесетина метра от случващото се. Изведнъж някаква огромна тълпа тръгна да тича срещу нас, чуха се викове, дори изстрели. Първоначално мислехме, че това са пиратки. Тълпата изведнъж ни погълна и започнахме да тичаме. Бяхме с още едно момиче и едно момче. Приятелката ми падна, аз я вдигнах и накрая трябваше да се скрием някъде, защото паниката беше доста голяма” , разказа той.

Truck-crashes-into-Bastille-Day-crowd-Nice-France-15-Jul-2016

До мястото на трагедията се е оказала и българката Нели Капаси: „В първия момент не осъзнахме какво става, докато не чухме изстрели от автоматична стрелба. Зарята започна в 10.00 часа. Не знам колко е продължила. Може би 10-15 минути, може би и повече. Няколко минути след зарята се случи трагедията. Ние бяхме в един ресторант, който е на центъра на Ница, на около стотина метра от там. На улицата имаше много, много хора и първото нещо, което видяхме беше една вълна от тичащи, крещящи хора”, сподели тя. „В първия момент не осъзнахме какво става, докато не чухме изстрели от автоматична стрелба. След като чухме изстрелите настъпи паниката и в нашият ресторант. Нещо страшно беше. Не мога да кажа кой произведе изстрелите. Не знам. В момента, в който започнахме да тичаме, видях покрива на бял камион и се учудих, че той е там, защото улицата беше затворена целия следобед.“

„Едва когато се прибрах вкъщи разбрах, че камионът е прегазил много хора. Ние имахме шанса да се скрием в едно мазе, един локал за колелета. Когато излязохме, попитахме полицая какво става, и той каза: „Знам какво става, но е нещо страшно да ви го обяснявам”. Чух, че други полицаи искаха покривки и чаршафи, за да покрият мъртвите тела, което създаде допълнителна паника”, разказа българката.

phparmjdb_559x

Memoria de futuro

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. Валери каза:

    А дали няма някъде загубена автобиография на шофьора?

  2. udjs каза:

    Ах вие платени соросоиди и ислямистки привърженици,никакви ви няма за коментар нали?
    А Франция е под ударите на ислямистките псета на САЩ ,заради нежеланието и да приеме ТТИП и ТИСА,които заплашват да затрият френското фермерство,биологичните и храни ,а това ще повлече и световноизвестната и кухня и винопроизводство,вкарване на ГМО,освен това ще е краят на всякаква държавна независимост и т. н. за това може още много да се говори!

    • udjs каза:

      А тебе сме те изтървали отдавна,защото дори болните от зика имат повече интелект от тебе!Тъп келеш!

  3. Желю Железов (JELEZOV.blog.bg) каза:

    Желю Железов
    Светът в който живеем, съвременната цивилизация, която Иманиел Уълърстейн определи с понятието „Капиталистическа свят-сиситема”, ражда и ще продължи да ражда тероризъм във все по-големи и ужасяващи мащаби, въпреки или може би благодарение на засилвашата се борба срещу него. В сравнение с бъдещите терористични актове, това което се случи в Ница, ще прилича на детска игра. От този „бич божий” човечествато може да се спаси, само ако осъзнае същността му, т. е. причините, които го пораждат. А те са елементарни за разбиране. В много папулярният някога сериал „ЦИВИЛИЗАЦИЯТА” Кенет Кларк казва: „Но в тази серия аз се опитвам да покажа цивилизацията като съзидателна сила и разширяване на човешките способности, а от тази гледна точка робството е отвратително. Такава е и крайната бедност. Бедност, глад, чума, болести. Те са фонът на историята чак до края на 19 в. и повечето хора ги считали за неизбежност, също като лошото време.”. Човечеството – веднъж осъзнало, че неравенството, бедността, мизерията и подтисничеството не са неизбежни, „като лошото време”, че за съществуването им има виновни, че създаването на общество, свободно от тези язви, предполага унищожаване както на условията и обстоятелствата за появата и съществуването им, така и на виновните за това – започва повече или по-малко организирана борба за ликвидирането им. Съвременният т. нар. тероризъм, освен другите съществени определения, е и момент от тази борба. Ако това не се осъзнае, борбата срещу него ще продължи да бъде гасене на пожар с бензин.
    Но, някой ще ми опонира: терористите избиват не виновните за посочените злини, а съвсем невинни хора. Такава ли е истината? Невинни ли са десетките хиляди жители и гости на Ница, излълнили крайбрежния булевард? За убиеца Мохамед Булел и за хиладите други терористи-мъртници жертвите им са виновни макар и само затова, защото не искат и/или не могат да осъзнаят, че тяхното съвременно хедонистично битие лежи и върху костите на 9 мил. роби, починали при ужасяващи условия в трюмовете на кораби – специално построените за превозване на роби. Терористите не са пришълци от други светове. Те са продукт на тази цивилизация и са принудени да се борят срещу нея с несиметрични средства, защото други самата тя не желае и не може да им предостави.
    Този текст не е оправдание или обвинение. Той е обяснение. Мнозинството от хората не могат да различават опровданието или обвинението от една страни и обяснението, от друга. Затова вероятно ще бъда многократно анатемосан. Но истината е такава и аз я написах, за да поизчистя и собствената си съвест.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни